30 Ocak 2021 Cumartesi

KALP ANATOMİSİ 1.KISIM

       Bir önceki yayınımda dolaşım sistemine çok ufak bir giriş yapmıştım. Bugün kalp anatomisine giriş yapacağım. 

       Kalp, vücuda kan pompalayarak kanın vücuttaki dolaşımını sağlar. Kalp, göğüs                     boşluğunda, mediastinum mediumda  (iki akciğer arası boşluk), sternumun altında                 ve diaphragmanın üstünde bulunur.  

 

Kalp; sağda ve solda iki akciğer ile, altta diaphragma ile, önde sternum ve kostalar ile, arkada ise oesophagus ile komşudur. 

 

Kalp bir apex (tepe) ve bir basis’e (taban) sahiptir. Apex cordis, önde ve biraz solda; basis cordis, arka- sağ ve biraz yukarıda bulunur. Kalp sternumun tam arkasında ve göğüs boşluğunun tam ortasındadır. Buna rağmen halk arasında kalbin sol tarafta olduğu düşünülür. Bunun sebebi kalbin apex’inin biraz solda olmasıdır.

Netter Anatomi Atlası'ndan alınmış, üzerinde düzenlemeler yapılmıştır.



 Kalbin yetişkin bir insanda ağırlığı 250-300 gr’dır. Bu sayı cinsiyete göre farklılık gösterebilir.    

 

Kalp, dolaşım sisteminin merkezidir ve üç tabakadan oluşur ve bunlar içten dışa doğru: Endocardium, MyocardiumPericardium.

       

  •       Endocardium, en iç tabakadır ve kalbin boşluklarını içten                                       örter. İnce bir epitel dokusudur.     
  •      Myocardium, kalbin kas tabakasını oluşturur. Kalbin kas tabakası çizgili kas                 yapısındadır ve istemsiz çalışır. Sempatik sinir lifleri tarafından uyarılır.       
  •     Pericardium, kalbin en yüzeyel tabakasıdır. Kalbi dıştan saran bir yapıdır. Kalp       ile pericardium arasında bir boşluk bulunur: Cavitas pericardialis                            (Cavitas pericardialis’in içinde iki adet sinüs bulunur.                                     Bunlar sinus obliquus pericardii ve sinus transversus pericardii.) Bu boşluğun            içi Liquor Pericardii adındaki bir sıvıyla doludur. Bu sıvı kalbin yumuşak bir ortamda, daha rahat ve kolay kasılmasını sağlar. 

      Pericardium iki kısımdan oluşur. Bunlar: 

  1. Pericardium fibrosum: dış kısım 
  2. Pericardium serosum: iç kısım 
  •       Pericardium serosum ise yine ikiye ayrılır: 

    •     Lamina parietalis (gözle görülebilir)  
    •     Lamina visceralis ( organa sıkıca yapışır ve bu sebeple gözle görülemez) 

     

    1.1. Kalbin Yüzleri 

    1. Facies sternocostalis: Kalbin ön yüzü. 
    2. Facies diapragmatica: Kalbin diaphragma ile komşu olan yüzü. 
    3. Facies pulmonalis dexter ve sinister: Kalbin akciğerlerle komşu olan yüzü. 

     

    1.2.Kalbin Kenarları 

    Kalbin dört kenarı vardır.

    Bunlar,  margo dextermargo sinistermargo superior ve margo inferior olarak adlandılırlır 

    • Kalbin sağ atrium’u margo dexter’i oluşturur. 
    • Kalbin sol ventrikül’ü ve sol auricula margo sinister’i oluşturur. Margo sinisterfacies sternocostalis ile facies pulmonalis sinister’i birbirinden ayırır. 
    • Kalbin sol atrium’umargo superior’un büyük bir kısmını oluşturur. 
    • Kalbin sağ ventrikülü ve sol ventrikülü beraber margo inferior’u oluşturur. Margo inferior keskin bir kenardır ve horizontal seyreder. 

     

    1.3. Kalbin iskeleti 

     

    Fibrotik bir iskelettir. Bu fibrotik yapılar kapakları oluşturur. Fibrotik kapaklar, kalp kasları için origo ve insertio yerleridir. Kalp kası, bu fibrotik kapaklarda başlar ve biter. Bu kapaklar halka şeklindedir ve anulus fibrosus olarak adlandırılırlar. Kapaklar, kalbin atrium (kulakçık) ve ventrikül (karıncık)’ leri arasında bulunurlar. Sağ kulakçık ve sağ karıncık arasında anulus fibrosus dexter, sol kulakçık ve sol karıncık arasında anulus fibrosus sinister yapıları bulunur. Buralarda kontrol noktası olarak görev alırlar.  

     

    Kalpte yukarından baktığımız zaman fibrotik yapılar arkada, sağ karıncıktan çıkan büyük arter (truncus pulmonalis) önde ve bunların arasında aorta bulunuyor. Yani üçgen bir görüntü hayal ettiğimizde fibrotik yapılar üçgenin tabanını, truncus pulmonalis damarının kapağı üçgenin tepesini oluşturuyor. 

    Netter Anatomi Atlası'ndan alınmış, üzerinde düzenlemeler yapılmıştır.


      Bir sonraki yazımda kalbin boşluklarından bahsedeceğim. Okuduğunuz için teşekkürler.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Hatalarımı yorum olarak bana bildiriniz.

    KALIN BAĞIRSAK (Intestinum Crassum)

    Yazılarımda bir hata gördüğünüzde bana bildiriniz. KALIN BAĞIRSAK (Intestinum Crassum) Kalın bağırsak sindirim sisteminin ince bağırsaktan s...