Solunum sistemine devam ediyoruz.
PHARYNX (Yutak)
Pharynx= yutak, burun ve ağız boşluğundan (genizden) başlayan bölgedir.
Bu bölgeye pharyngeal bölge denir.
Pharynx' in burun ile komşu olduğu bölge Nasopharynx, ağız ile komşu bölge Oropharynx, soluk borusu ve yemek borusu ile komşu olduğu bölge Laryngopharynx olarak adlandırılır.
Pharynx, C6 vertebraya kadar uzanır.
Pharynx, hem solunum hem de sindirim organlarıyla ilişkilidir.
Pharynx, altta yemek borusu ( oesophagus ) ile devam eder.
Netter Anatomi Atlası'ndan alınmış, üzerinde düzenlemeler yapılmıştır.
❗❗❗❗TONSİLLER
Tonsiller konusundan aslında burnu anlatırken de bahsetmem gerekirdi ama kafa karışıklığı olmasını engellemek için şimdi ayrıntılı şekilde açıklamaya çalışacağım.
Tonsiller, vücuda bir bakteri veya bir virüs girdiğinde onu ilk yakalayan bezlerdir. Bakteriyel ya da viral bir enfeksiyonu önlemek ve bunun haberini vermek amacıyla çalışırlar. Tonsiller, vücut açıklıklarında bulunurlar. Bunun sebebi, vücut açıklıklarının enfeksiyon kapmaya elverişli olmasından kaynaklıdır. Mikroorganizmalar vücut içerisine açıklıklardan giriş yaptığında orada tonsiller savunma görevi görür.
Tonsillere ilk olarak , halk arasında bilinen ismiyle, bademcikleri verebiliriz. Küçük yaştaki çocukların bademciklerinin şişmesi sebebiyle bu bademciklerin cerrahi müdahaleyle alındığını duymuşuzdur.Vücuttaki tonsiller,
- Küçük dilin hemen altında (*** küçük dil= uvula palatina***)
- Burun boşluğunda, nasopharynx'te
- Dilin altında
- Östaki borusunun üstünde bulunur.
Tonsilla palatina: Küçük dilin altında bulunur. Bademcik halk arasında bilinen ismidir. Tonsilla palatina' nın iki adet arcus yapısı bulunur. Bunlar tonsilin hemen önü ve hemen arkasındadır. Bu arcuslar tonsilla palatina' yı korumakla görevlidir.
Arcus palatoglossus= Damak ile dile yakın kısmında bulunur.
Arcus palatopharyngeus= Pharynx' e yakın kısmında bulunur.
Tonsilla pharyngealis: Nasopharynx'te bulunur.
Tonsilla sublingualis: Dil altındaki tonsildir. (***lingua=dil***sub- =altında anlamında ön ek***)
Tonsilla tubariae :Östaki borusunun üzerinde bulunur. Östaki borusu, orta kulak ile burun boşluğu arasında 3,5 cm uzunluğunda bir borudur. Görevi kulak içi basıncı dengelemektir. Burada böyle bir yapının bulunması orta kulak iltihabı riskini oldukça arttırmaktadır. Burun ile vücuda giriş yapan mikroorganizmalar östaki borusuyla orta kulağa geçip iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Bunu önlemek için burada tonsilla tubariae bulunur.
Netter Anatomi Atlası'ndan alınmış, üzerinde düzenlemeler yapılmıştır.
LARYNX ( Gırtlak )
Burası laryngeal bölge ya da gırtlak bölgesi olarak adlandırılır.
Çok sayıda kıkırdak yapısından meydana gelir.
Larynx nefes yolu olduğu için yemek yerken kapanmalıdır. Zira alınan lokma soluk yoluna kaçabilir ve nefesi kesebilir. Bunun engellenmesi cartilago epiglottica yani epiglottis yani gırtlak kapağı ile engellenir. Bundan daha ayrıntılı bahsedeceğim.
Larynx kıkırdakları:
- Cartilago thyroidea
- Cartilago epiglottica
- Cartilago cricoidea
- Cartilago arytenoidea
- Cartilago corniculata
- Cartilago cuneiforme
Cartilago thyroidea: Hyoid kemikler ligament aracılığıyla bağlıdır. Bu ligamentin adı= membrana thyrohyoidea 'dır. Larynx' in en büyük kıkırdağıdır. Adem elması bu kıkırdakta bulunur. Önde, ucundaki nokta prominentia laryngea (adem elması) olarak adlandırılır.
Cartilago epiglottica: Soluk borusuna yiyecek kaçması önler. Larynx' e arkadan baktığımızda daha net görülür. Lokma boğaza geldiğinde cartilago epiglottise çarparak soluk borusuna giden yolu kapatır. Epiglottis nefes alırken açıktır. Eğer lokma soluk borusuna kaçarsa öksürük refleksi başlar.
Cartilago cricoidea: Larynx' teki kıkırdaklar larynx' i tam olarak çepeçevre sarmaz. Cricoid kıkırdak larynx' i tamamen saran tek kıkırdaktır ve bu yüzden yüzük kıkırdak olarak bilinir.
Cartilago arytenoidea, cartilago corniculata, cartilago cuneiforme beraber bulunurlar. Larynx' e arkadan bakıldığında görülürler. Cartilago cuneiforme, kasa gömülüdür. Ses tellerini hareket ettiren kaslar Cartilago arytenoidea' ya bağlıdır.
Netter Anatomi Atlası'ndan alınmış, üzerinde düzenlemeler yapılmıştır.
❗❗❗ Ses telleri bir plica ve kaslar tarafından hareket ettirilirler. Bu kaslar arytenoid kıkırdağa tutunmuşlardır. Ses telleri cartilago arytenoidea' nın processus muscularislere tutunmuşlardır. Bu kaslar plica' ları açıp kapar.
plica vokalis= ligamentum vokale= ses telleri
Netter Anatomi Atlası'ndan alınmış, üzerinde düzenlemeler yapılmıştır.
HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR....😇😇😇
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Hatalarımı yorum olarak bana bildiriniz.